Muziek maken en depressief zijn: wat is het verband?

Van Kurt Cobain tot Keith Flint: veel bekende muziekidolen worstelden met depressies voordat ze uit het leven stapten. Al langer wordt een verband gelegd tussen artistiek zijn en het hebben van mentale problemen, vaak geromantiseerd tot ‘de lijdende kunstenaar’. Maar wat zijn mogelijke verklaringen waarom muzikanten vaker dan gemiddeld gebukt gaan onder depressies?

Lees verder

Chris Cornell

† 2017
Chris Cornell

Als leadzanger van Soundgarden en frontman van Audioslave is Cornell één van de meest invloedrijke rockartiesten uit de jaren ’90. Op 18 mei 2017 overlijdt hij door zich te verhangen. Tijdens zijn leven was hij vaak opvallend open over zijn strijd met verslaving, depressie en suïcidale gedachten.

Keith Flint

† 2019
Keith Flint

Door zijn punkkapsels en energieke optredens valt hij midden jaren ’90 op als zanger en danser van de Britse dancegroep The Prodigy. Op 4 maart 2019 wordt het levenloze lichaam van Keith Flint gevonden. Mensen in zijn omgeving beweren dat ‘de Firestarter’ een sympathieke, zachtaardige man was. Maar hij kampte ook met depressies en was verslavingsgevoelig.

Kurt Cobain

† 1994
Kurt Cobain

Met de single ‘Smells Like Teen Spirit’ verovert grungeband Nirvana begin jaren ’90 wereldwijd de hitlijsten. Leadzanger en gitarist Kurt Cobain worstelt vaak met depressies en valt in 1994 terug in zijn heroïneverslaving, om zich vlak daarna van het leven te beroven met een shotgun.

Chester Bennington

† 2017
Chester Bennington

Tijdens de doorbraak van Amerikaanse rockband Linkin Park begin 2000, valt zanger Chester Bennington direct op door te zingen over zijn worsteling met (onder andere) depressiviteit. Op 20 juli 2017 pleegt hij zelfmoord, twee maanden na zijn goede vriend Chris Cornell, die op die dag 53 jaar zou zijn geworden.