Reflectie mediaredactie

Vanaf de mediaredactie ben ik van studieroute veranderd. Na even thuis te hebben gezeten wegens persoonlijke omstandigheden (die overigens nog steeds spelen, maar meer op de achtergrond) is dat me goed bevallen. De mediaredactie was een tamelijk rustig project om weer mee te beginnen, dat heb ik als prettig ervaren.

Journalistiek dossier
Voor mijn journalistiek dossier heb ik tijdens de mediaredactie vijf journalistieke producties gemaakt, waarvan vier geschreven en één in videovorm. Het leuke hieraan vond ik dat je tijdens zo’n project je netwerk weer flink kunt uitbreiden. Zo ben ik in contact gekomen met verschillende journalisten, waaronder de hoofdredacteur van een nieuw journalistiek platform genaamd Brandpunt Plus. Ook heb ik geleerd over andere vormen van journalistiek, waaronder constructieve journalistiek.

Mijn sterke punt is dat ik vaak originele onderwerpen en invalshoeken kan bedenken, wat in ieder geval een begin is voor een goed artikel. Waar ik nog aan moet werken is bellen waar anderen bij zijn. Het bellen/interviewen op zich gaat prima, maar ik vind het moeilijker als er mensen bij zijn die mee kunnen luisteren.

Presentatie
Tegen de presentatie zag ik het meest op. Ik weet dat ik het wel kan, maar vlak voor een presentatie heb ik de neiging om dat te vergeten. Toen ik er eenmaal stond maakte het niet meer uit, ik merkte dat toeschouwers het interessant vonden en dat geeft me zelfvertrouwen. Ik heb hier dan ook van geleerd dat ik soms wat minder onzeker moet zijn. Inhoudelijk is de presentatie goed verlopen, ik wist waar ik het over had en de presentatie had een duidelijk begin, midden en einde. Wat ik de volgende keer wel anders doe is me voorbereiden op vragen die mensen kunnen stellen, zodat ik al een wat concreter antwoord klaar heb.

Beoordeling journalistiek dossier/presentatie: Goed

Onderzoeksverslag
Dit vond ik het leukste onderdeel van de mediaredactie. Dat heeft veel te maken met mijn onderwerp, ik onderzocht namelijk hoe transseksualiteit in de media geframed wordt. Het leuke aan zo’n onderzoek is dat je dingen kan ontdekken die je niet verwacht aan het begin. Bepaalde frames, bijvoorbeeld. Het sterke aan mijn onderzoeksverslag was dat ik heel uitgebreid en secuur heb gewerkt. Dat is natuurlijk ook niet zo moeilijk als je het leuk vind om te doen. Waar ik de volgende keer op kan letten is dat ik niet afdwaal in de onderzoeksopzet.

Beoordeling onderzoeksverslag: Goed

Kennistoets
Ik heb de kennistoets niet gehaald, maar dat wist ik eigenlijk van tevoren al. Ik heb bewust niet geleerd om me volledig te kunnen focussen op mijn presentatie en deadline van het verslag. Omdat ik met wat persoonlijke- en gezondheidsproblemen kampte was dat van belang. Uiteindelijk heeft dat dus wel z’n vruchten afgeworpen bij de andere twee onderdelen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat de kennistoets gaat lukken de volgende keer, als ik gewoon wel goed leer. Ik ga proberen om een zeven of hoger te halen voor de toets, zodat ik de mediaredactie met een negen kan afsluiten.

Kennistoets: 4,2

(Voorlopige) eindcijfer mediaredactie: 5

Bewerking: de kennistoets heb ik uiteindelijk gehaald met een 5,9 en de mediaredactie is afgesloten met een 8.

Geef een reactie